Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot 2016 jaettu

10.10.2016
 

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot tunnustus monipuoliselle suomalaiselle tietokirjallisuudelle ja -kulttuurille

 
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen luovutti Aleksin Kiven päivänä 10.10. vuoden 2016 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot. Elämäntyöpalkinnon sai filosofian maisteri, teatteriohjaaja, radiotuottaja Harri Huhtamäki uraauurtavasta tiedonjulkistamisesta dokumentaarisen radiotaiteen keinoin sekä Radioateljeen perustamisesta.
 

Palkinnot tiedonjulkistamisesta myönnettiin monipuolisesti eri viestintävälineille

Puheessaan opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen muistutti, että tiedonjulkistamisen valtionpalkinto on tärkeä tunnustus myös suomalaiselle kirjallisuudelle ja kulttuurille. Tietokirjojen osuus maassamme julkaistusta kotimaisesta kirjallisuudesta on yli kaksi kolmasosaa. 
 
"Tänään esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta palkittavat hankkeet hyödyntävät monipuolisesti erilaisia viestintäkanavia ja ylittävät rohkeasti eri kulttuurimuotojen välisiä raja-aitoja. Tieteen ja taiteen laadukas yhdistäminen on tärkeä tapa rakentaa uutta ja elinvoimaista tietokulttuuria."
 
Elämäntyöpalkinnon sai filosofian maisteri, teatteriohjaaja, radiotuottaja Harri Huhtamäki uraauurtavasta tiedonjulkistamisesta dokumentaarisen radiotaiteen keinoin sekä Radioateljeen perustamisesta. Palkinnot esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta myönnettiin seuraaville henkilöille:
 
  1. Arkeologi, tietokirjailija Ilari Aalto ja artesaani Elina Helkala teoksesta Matkaopas keskiajan Suomeen
  2. Ylilääkäri, dosentti Peter J. Boström teoksesta Eturauhasen sairaudet – Ennaltaehkäisy, tutkimukset ja hoito
  3. Professori Heikki Hiilamo teoksesta Hyvinvoinnin vakuutusyhtiö – Mistä sote-uudistuksessa on kysymys?
  4. Professori Pertti Saurola, intendentti Jari Valkama, filosofian maisteri William Velmala, akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen, ornitologi, lintukirjailija, dosentti Esa Lehikoinen, filosofian tohtori, suunnittelija Markus Piha, maa- ja metsätaloustieteen maisteri, metsänhoitaja Petri Sola, kuvittaja Dick Forsman ja graafinen suunnittelija Harri Sulonen teoksesta Suomen rengastusatlas I – II
  5. Elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, kirjailija Ville Suhonen dokumenttielokuvasta Ompelijatar 
  6. Biologi, tietokirjailija Helena Telkänranta teoksesta Millaista on olla eläin?
  7. Filosofian tohtori Maria Vainio-Kurtakko, dosentti Henrika Tandefelt, filosofian tohtori Elisabeth Stubb, suunnittelija Johan Kylander, tietojärjestelmäpäällikkö Dennis Stolt, koordinaattori Tove Ørsted ja digitalisoija Tuuli Toivola verkkopalvelusta Albert Edelfelts brev (http://edelfelt.sls.fi)
 
Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Elämäntyöpalkinto (1) ja palkinto teokselle Suomen rengastusatlas I - II (5) ovat suuruudeltaan 20 000 euroa. Muut palkinnot ovat suuruudeltaan 15 000 euroa. Työryhmien osalta palkintosumma jaetaan tasan palkittavien kesken.
 
”Tieto ei saa koskaan jäädä vain asiantuntijoiden käytettäväksi. Globaalissa ympäristössämme tapahtuu suuria muutoksia ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuteen liittyy monia haasteita. Nyt jos koskaan tarvitsemme monipuolista ja luotettavaa tietoa ympärillämme tapahtuvista muutoksista, uusista ilmiöistä ja tarvittavista uudistuksista”, ministeri Grahn-Laasonen painotti puheessaan.
 
Ministeri muistutti myös, että tärkeä osa tutkimustiedosta ei olisi mahdollista ilman lukuisten kansalaisten pitkäjänteistä ja pyyteetöntä aktiivisuutta. Myös tämä arvokas ”kansalaistiede” sai tänään palkintonsa. 
 
Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä.
 
 
 
 
 
Lisätietoja: Vt. Pääsihteeri Simo Kyllönen, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, puh. 040 733 5935
 
Kategoria: